تفاوت خواص پلاستیکهای شفاف و کدر یا آمورف و کریستال:
۱ . پلاستیکهای کریستال و یا کدر از استحکام بالاتری برخوردارند در حالیکه پلاستیکهای شفاف و آمورف از چقرمگی و انعطاف پذیری بیشتری برخوردار می باشند. PC, PVC برای درک بهتر موضوع اجازه بدهید مثالی بزنیم پت را در نظر بگیرید واقع .الیاف پت کریستال است و استحکام بیشتری دارد در حالیکه بطری پت آمورف و یا شفاف است و از استحکام کمتری برخوردار است.
۲ . آمورفها در لحظه ذوب جاری نمی شوند و بصورت مذاب ویسکوز باقی می مانند، همین امر سبب می شود که فرآیند شکل دهی و انتقال آنها با دشواری بیشتری صورت گیرد. همچنین دستگاهای اکسترودر پلاستیک های آمورف پیچیده تر هستند. اکسترودر پلی اتیلن PEنسبت به اکسترودر پت PETبسیار رایجتر و ساده تر است و بیشتر نیز ساخته می شود. بنابراین گرانول ساز های پلاستیکهای آمورف با کریستال متفاوت است و این نکته ای است که گرانول سازها و کسانی که اکسترودر دارند باید به آن توجه کنند.
۳ . پلاستیکهای آمورف و یا شفاف به دلیل نامنظم قرار گرفتن زنجیرههای و فاصله داشتن بین آنها نسبت به حلالها نفوذ پذیرتر هستند و حلال بهتر در آنها نفوذ می کند در حالیکه پلیمرهای کریستال و یا کدر به دلیل نظم زنجیرها نسبت به حلالها از نفوذ پذیری کمتری برخوردار هستند و دیرتر حل می شوند.
جمع شدگی کم و یا اصطلاحا Shrinkage که یک نقیصه و اشکال زمان قالبگیری تزریقی پلیمرهاplastic injection mold, است در پلاستیکها آمورف و یا شفاف کمتر است. این موضوع از ویژگی های مثبت این گروه است.چون زنجیرههای پلیمری امورف بصورت نامنظم است در حالت ذوب هم تغییر حجم کمی دارند.در عوض پلاستیکهای کریستال و یا کدر به هنگام ذوب نیز بیشتر منظم می شنود و تغییر حجم آنها زیاد است.
پلاستیکهای آمورف و کریستال تا حدی قابلیت تبدیل شدن به هم را دارند و برخی از پلیمرهای آمورف در حین سرد شدن ( از حالت مذاب ) و یا در حالت محلول اگر به آرامی رسوب کنند درجه بالایی از کریستال را به وجود می آورند ((Annealing درجه کریستالی یک پلاستیک را افزایش می دیابد .
بنابراین اگر سرد شدن یک پلاستیک مذاب بصورت کنترل شده و با سرعت کم صورت گیرد. مثلا با سرعت ۰٫۱درجه سلسیوس بر دقیقه امکان منظم چیدن مولکولها را پیدا می کند که این فرایند موجب افزایش درجه بلورینگی آن می شود.
راه دیگر برای این منظور در کارخانه های تهیه الیاف نخ های تولید شده از نایلن ۶ (که با نام تجارتی پرلن شهرت بیشتری دارد) را تا (۴۰۰)% طول اولیه آن می کشند تا در اثر تنش وارده ملکولهای نایلن به صورت منظم تری در طول لیف کنار هم قرار گرفته و اصطلاحاً درجه کریستالی لیف بالاتر رفته، خواص مکانیکی آن بهبود یابد، و پارچه تهیه شده که یکی از مصارف آن جوراب بافی است تنش وارده را بهتر تحمل کرده و عمر منسوج خیلی بیشتر می شود .
در فیلم های BOPP نیز برای ایجاد شفافیت و استحکام از دو جهت با اعمال حرارت در حین شکل دهی می کشند تا علاوه بر ظاهری شفاف استحکام بالایی نیز داشته باشد. در واقع با ایجاد کشش باعثث افزایش زنجیرههای منظم می گردند.
نتیجه: ظاهر یک قطعه پلاستیکی همانند رفتار حرارتی اش اطلاعات مفیدی در زمینه تعیین خواص و شناسایی کیفی آن در اختیار محقق قرار می دهد .
شفافیت زیاد یک قطعه پلاستیکی معمولاٌ آمورف بودن (درجه بسیار کم کریستالی) ، فقدان پرکننده آلی یا معدنی ، عدم حضور مواد رنگی و میزان کم نرم کننده را نشان می دهد مانند پلی استایرن ، پلی کربنات و . . . .
اگر قطعه پلاستیکی تا حدودی کدر و ابری رنگ باشد نیمه کریستال و یا کریستال با درجه بالا بودن آن پلاستیک را نشان می دهد مشروط بر آنکه محقق طی آزمون های مرتبط به تایید مشاهدات ظاهری اطمینان یابد مثلاً عدم شفافیت پلیمر بواسطه حضور افزودنی های شرکت داده شده در آمیزه پلیمری نیست.
برگرفته از کتاب آشنایی با دانش پلیمرها