برای تعیین نوع فرآیند شکل دهی پلاستیک ها مهمترین مطلب, توجه به پایه پلیمر و نوع گریدها می باشد. میزان عددی شاخص جریان مذاب برای فرایند های تزریق ,لوله ,ورق و تولید فیلم متفاوت می باشد.
برای مثال فرض نمایید بر روی دو کیسه پلی پروپیلن تزریقی، ساخت یک شرکت بسیار معتبر اروپایی،یکی MFR=7 gr/10 min و دیگری MFR=35 gr/10 min نوشته شده است، لطفاً به سوالهای زیر جواب دهید:
با وجودی که هر دو کیسه برای فرآیند تزریق ساخته شده اند، کیفیّت محصول کدام کیسه از نظر خواصّ مکانیکی محصول نهایی بهتر است؟
گرانول های کدام کیسه با سرعت بیشتری تزریق می شوند، به عبارت دیگر راندمان تولید و سودآوری کدام بیشتر است؟
به نظر شما کدام یک برای ساخت قطعات جداره نازک توصیه می گردد؟
آیا پیش بینی می کنید بعضی از ماشین های تزریق ممکن است در تزریق نمونه دارای گرانروی بالاتر با مشکل روبرو شوند و گریپاژ کنند؟
مقدار عددی شاخص جریان مذاب در گسترهی (۰٫۰۱ – ۱۰۰( gr/10 min.) قابل محاسبه است ولی آنچه که بیشتر متداول و معمول است محدوده ۰٫۲ – ۵۰ ( gr/10 min.) میباشد.
میزان عددی شاخص جریان مذاب، با جرم ملکولی پلیمر تحت آزمایش نسبت معکوس دارد.
هرقدر جرم ملکولی یک پلاستیک کمتر باشد عدد شاخص جریان مذاب آن بیشتر است به عبارت دیگر به علت کوتاه بودن نسبی طول زنجیرها، در نتیجه گره خوردگی کمتر بین آنها و جاذبه فیزیکی کمتر بین ملکولها، این گونه مواد دارای گران روی مذاب کمتری بوده و با سرعت بیشتری جاری میشوند و در زمان استاندارد ده دقیقه، مقدار بیشتری پلیمر مذاب از اُریفیس دای خارج شده و به تبع وزن ماده خروجی بیشتر است.
هر قدر عدد MFI بیشتر باشد، جریانیابی پلیمر مذاب در داخل قالب یا ماشین شکلدهی با سهولت و با سرعت بیشتر صورت میگیرد.
معمولاً گونه هایی از پلاستیک که برای استفاده در فرآیندهای تزریقی مناسب هستند، شاخص جریان مذاب بالایی دارند.
سهولت و سرعت جریان یابی مذاب پلاستیک در برخی از فرآیندها، پدیده ی مطلوبی نیست و موجب تغییر شکل و به هم خوردن ابعاد قطعه در حال شکل دهی، قبل از جامد شدن آن می شود.
هرقدر جرم ملکولی یک پلاستیک بیشتر باشد، عدد شاخص جریان مذاب (MFI) آن کمتر است.
پلاستیکهایی با MFI خیلی کم معمولاً در فرآیندهایی مورد استفاده قرار می گیرند، که جریان کند مذاب باعث بهم خوردن ابعاد قطعه ی شکل داده شده نمی شود، و فرآیند تولید آن ها را مختل نمی کند، (مانند تولید لوله).
در فرآیندهای قالب گیری دمشی (بادی)، یا شکل دهی اکستروژن، پس از عبور پلیمر مذاب از دای اکسترودر، فقط شاخص جریان مذاب کم، یا جرم ملکولی های بالا که گرانروی بیشتری دارند، میتوانند شرایط شکل دهی این گونه فرآیندها را تحمل کنند.
[ratings]